Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Тиролски кюфтенца:


За кюфтенцата:
500-600гр. мляно месо1к.ч. мокри хлебни трохи, 1/2к.ч. ориз, 1к.ч. нарязан лук, 1/2 к.ч. нарязан магданоз, 1 бр. белтък, 1 к.л. сол, чер пипер.

За соса:
1 ч.ч. нарязан пресен лук2 с.л. брашно, 1 бр. жълтък, 100 гр. топено сирене,
1 л. вода, дафинов лист, бял пипер, сол.

Омесваме продуктите за кюфтенца. Оформяме като малки кебапчета и оставяме в хладилник да се стегнат за около един час.
Възвираме 1 л. вода с дафинов лист и сол.Пускаме кюфтенцата в нея и оставяме да врат около 30 мин. Изваждаме с решетъчна лъжица и нареждаме в тавичка.Прецеждаме бульона.
Оставяме малко да се охлади и добавяме на струйка към жълтъка.Разбъркваме добре.
Запържваме нарязания лук.Добавяме брашното и оставяме да се запържи докато стане златист.Прибавяме постепенно с бульона при непрекъснато бъркане.Заливаме кюфтенцата. Слагаме нарязаното топено сирене и поръсваме с малко бял пипер.Печем в сгорещена фурна около 30 мин.
Поднася се с варени картофи или ориз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.