Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Табуле:


150 гр. булгур4 средно големи домата1 краставица4 връзки магданоз,
1 малка глава лук или 4 стръка пресен1 връзка ментасока на 1 лимон,
5 с.л. олио или зехтинсол и пипер на вкус.


Заливате булгура с достатъчно количество вряща вода и оставяте за около 1/2 час да я поеме (в захлупена тенджерка). Накълцвате на парчета доматите и краставицата, а лукът на ситно. Магданоза и ментата нарязвате на по едро. Отцеждате булгура и оставяте да се изстуди. Смесвате със зеленчуците и подправките. Малко преди сервиране добавяте мазнината, лимона, солта и черния пипер. Който иска може да прибави и наситнен чесън. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.