Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Пиле с прясно зеле:


1 пиле около 1,2 кг., 1 зелка около 2 кг., 2 с.л. олио,
5-6 домата или 3 с.л доматено пюре, 1 връзка магданоз,
10-12 зърна черен пипер, червен пипер, сол на вкус.


Пилето се изчиства, измива и нарязва на порции. Зелето се изчиства, измива и се отстраняват от него твърдите части, а останалото се нарязва на ивици. В дълбока тенджера се слага половината зеле, върху него пилешките парчета, а отгоре останалото зеле. Овкусява се и се слагат настърганите на едро ренде домати, олиото и 2 ч.ч. вода. Слагат се зърната черен пипер и се вари около един час. Ако е необходимо, се долива още вода. Когато е готово, яденето се наръсва със ситно нарязания магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.