Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Сладко от сини сливи:


3 кг. сини сливи, 1 кг. захар, 300-400 г. ядки - лешници, бадеми, орехи,
1 ч.л. лимонтозу, 3-4 листа от индрише, 1/2 ч.л. канела по желание.


Сливите се измиват добре и се нарязват на четвъртинки, като се махат костилките. Поставят се в тава или по-широка тенджера, посипват се със захарта и се оставят да престоят 1 нощ или 8-10 часа. На другия ден се слагат на котлона да заврат и се варят 10 минути, засечено от завирането, като по време на варенето се отстранява образувалата се пяна. Свалят се от котлона и отново се оставят да престоят до следващия ден. 
Слагат се на котлона да заврат, прибавят се измитите и подсушени листа от индрише и ядките и сладкото се сварява до готовност или капка капната от течността върху чинийка, да си запазва формата и да не се разлива. 
Три-четири минути, преди да се свали от огъня готовото сладко, се слага канелата (по желание) и лимонтозуто. Сладкото се насипва в сухи бурканчета, затваря се с капачки и се стерилизира 10 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.