Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Свинско с прясно зеле:


600-700 г. свинско месо, 1/3 ч.ч. мазнина - олио или свинска мас, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер,
2-3 бр. домати, 3-4 дафинови листа, черен пипер на зърна, кимион, 1 кубче бульон
1 голяма зелка.


Месото се нарязва на порции и се пържи в мазнината. Прибавя се лукът, ситно нарязан, червеният пипер, доматите нарязани на кубчета и всичко се задушава. Посолява се леко. Зелката се нарязва на ивици и се стрива с малко сол и се прибавя към месото. Натрошава се кубчето бульон,добавят се подправките и се налива малко вода. Ястието се разбърква и се прехвърля в тава. Пече се във фурна 2 часа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.