Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Баклава:


500 г. кори, 300 г. прясно масло, 250 г. орехови ядки, 
750 г. захар, 500 г. вода, лимонов сок.


Корите се нареждат една върху друга. Между тях се слагат нагънати кори, за да се получи по-голяма височина. Работи се с полуизсъхнали кори. Когато се наредят две трети от корите, слага се плънката от орехи, които предварително са смлени. Нареждат се останалите кори и баклавата се нарязва с остър нож на триъгълници, квадрати или ромбове. Залива се равномерно с кипяща мазнина и се пече до зачервяване. Опечена и изстинала, баклавата се залива с хладък сироп, който е врял около 10 минути. Към сиропа се слага киселина - лимон или лимонтозу на вкус, за да не се озахари баклавата. За да се получи лъскавина, излишният сироп се събира, като тавата се наклонява. Изважда се едно парче и с лъжица се събира не погълнатият сироп, който кипва отново, за да се посгъсти, и с него баклавата се залива отгоре. Поднася се след няколко часа или на другия ден. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.