Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Картофена яхния:


600 - 700 гр. картофи, 2 глави лук, 1 зелена пиперка, 1 връзка магданоз,
1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. оцет, щипка захар, черен пипер,
сол, олио, чубрица.


Обелват се картофите и се сваряват в подсолена вода. Нарязват се на едро. В дълбок съд се запържва скълцания лук. Прибавя се брашното, разбърква се и се разрежда с около литър вода. В така получения сос, се слагат подправките - щипка захар, чубрицата, черния и червения пипер и една чаена лъжичка оцет. Когато соса заври се прибавят картофите и нарязаната пиперка.
Ястието се оставя да поври още 15 минути, поръсва се със ситно нарязан магданоз и се сваля от огъня.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.