Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Домати с ориз:


200 г. ориз, 4-5 бр. домати или консерва от домати, 1 глава лук, магданоз, сол, олио, черен пипер.

Оризът се измива добре и се накисва с вода за 20 минути. Доматите се обелват и се нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 4-5 с.л. олио. Прибавя се изцеденият от водата ориз и се запържва, докато оризът стане прозрачен. Сипва се 400 мл гореща вода, посолява се на вкус и се оставя да ври на умерен огън около 10 минути. Добавят се доматите и ситно нарязания магданоз и се оставя да ври още 20 минути, докато оризът поеме течността. По желание може след като се прибавят доматите, ястието да се сложи в тава и да се пече във фурна. Поднася се поръсено със ситно нарязан магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.