Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Черен пипер:


Това е зеленият плод на растението, сушен на слънце. Кожата му се набръчква и става черна. Той притежава интензивен остър и леко лютив вкус и се използва практически във всички ястия без десерти и сладкиши. 


Употребява се като смлян, така и на зърна. Най-добре е да се смила непосредствено преди подправяне на ястието. Смленият пипер, предлаган в опаковки, е с много по-нисък аромат от прясно смления. Оптималната доза е 5-6 зърна в ястие за 5 порции или 1-2 щипки смлян. Любителите на пикантните ястия не бива да подлютяват ястията си с черен пипер, защото в големи количества е вреден за черния дроб. Много по-подходящо е гозбите да се подправят с лют червен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.