Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Джинджифил:


У нас подправката е известна още като исиот или имбер. Има подобен на лимон мирис. Родината му е югоизточна Азия. Джинджифилът представлява стройно, около 2 метра високо тръстикообразно растение. В кулинарията и медицината се използва само разклонената грудка. Тънка коричка пази месестата, жълтеникава вътрешност на корена. На пазара се среща най-често като обелено от външната обвивка коренище. Продава се пресен, сушен и смлян. Пресният джинджифил има превъзходен мирис на лимон и лют, парещ вкус.

Джинджифилът успокоява болките, укрепва сърцето, държи ниско нивото на холестерина. Освен това укрепва имунната система, стимулира циркулацията на кръвта и възбужда апетита.
Използва се широко в китайската, карибската и индийската кухни. Джинджифилът превръща една обикновена зеленчукова манджа в празнично ястие. Ако е смлян, достатъчна е дозата "на върха на ножа”, за да подобри вкуса на цели четири порции. Въпреки лютивината му, той се използва и за сладки блюда. Подобрява например вкуса на компотите от сушени плодове. Често се използва за приготовлението на сладкиши и курабийки. Специалните немски коледни сладки се подправят с джинджифил. Корените се използват също така за приготвяне на сиропи и ликьори. В Ориента ги захаросват и хапват като бонбони. Джинджифиловият сироп и бонбоните са прекрасна добавка към сладоледи и плодови салати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.