Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Джоджен:


Многогодишно растение. Размножава се чрез деление на старите коренища. На едно място се отглежда три-четири години, след което се подновява на друго. Засажда се на фитарии, на разстояние тридесетина сантиметра между редовете и петнадесет сантиметра в реда.

Джодженът се реже за сушене по време на цъфтежа. Суши се както магданоза. Пресен или сушен служи за подправки на чорби и яхнии от зрял боб, при приготвяне на пюрета от спанак и лобода, при яхнии от агнешко, овче и шилешко месо, за агнешка плънка, при задушени меса и варено - свинско или телешко, при приготвяне на постни и блажни (от месо) гювечи. Поради специфичния си, и то силен аромат, трябва внимателно да се съчетава с другите подправки, защото може да ги „подтисне” и те да не се усетят вкусово. Може също така да се използва при готвене на пресен боб, леща и грах, при чорби от зеленчуци, сос от риба, соленки със сирене, кюфтета, пържоли, гъби, кисело зеле, топли сандвичи и ястия с колбаси. В сладкарството се прилага при ароматизиране на ликьори. Подправката се вари с основните продукти на ястието и се поставя в самото начало.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.