Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Телешко варено:



телешко месо – гърди 700 гр., олио – 1 с. л., лук – 50 гр., сол – 4 ч. л., моркови - 100 гр., магданоз – 10 гр., 
целина - 30 гр., корени - от магданоз 1 бр., домати – 100 гр., черен пипер – 1 гр., картофи – 250 гр.,
лимон - 1 бр.



Телешките гърди се поставят в подходящ съд, заливат се с 6 чаши гореща вода, посоляват се. Добавя се корен магданоз и се вари на слаб огън, като постоянно се препенва. Бульонът се прецежда, а месото се обезкостява и се нарязва на по - едри парчета. В горещия бульон се прибавят нарязаните на кръгчета моркови и целината, а 10 минути след като кипнат, се добавят картофите, нарязани на кубчета, доматите, срязани на 
четвъртинки, и обезкостеното месо. След сваряването на картофите яденето се смъква от огъня, добавя му се черен пипер и се посолява при нужда. 
При сервирането се гарнира със ситно нарязан магданоз и резенче лимон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.