Добре дошли Приятели!
Баклава:
500 г. кори, 300 г. прясно масло, 250 г. орехови ядки,
750 г. захар, 500 г. вода, лимонов сок.
750 г. захар, 500 г. вода, лимонов сок.
Корите се нареждат една върху друга. Между тях се слагат нагънати кори, за да се получи по-голяма височина. Работи се с полуизсъхнали кори. Когато се наредят две трети от корите, слага се плънката от орехи, които предварително са смлени. Нареждат се останалите кори и баклавата се нарязва с остър нож на триъгълници, квадрати или ромбове. Залива се равномерно с кипяща мазнина и се пече до зачервяване. Опечена и изстинала, баклавата се залива с хладък сироп, който е врял около 10 минути. Към сиропа се слага киселина - лимон или лимонтозу на вкус, за да не се озахари баклавата. За да се получи лъскавина, излишният сироп се събира, като тавата се наклонява. Изважда се едно парче и с лъжица се събира не погълнатият сироп, който кипва отново, за да се посгъсти, и с него баклавата се залива отгоре. Поднася се след няколко часа или на другия ден.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар