Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Сос Бешамел:


30- 40 г. краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко,
2 жълтъка от пресни яйца, 1/2 ч.л. сол.


Кравето масло се слага в тиган на включен котлон да се разтопи. Брашното се разтваря в 150 мл. хладка вода да стане на кашица. Отново се разбърква. Когато маслото се разтопи се добавя брашнената кашица и се бърка непрекъснато. За малко тигана се оттегля от огъня. Налива се прясно мляко и съда отново се връща на котлона. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица или шпатула. Трябва да се получи гладък и леко гъст сос. След като Бешамелът стане готов се сваля от огъня. Поръсва се сол и се добавят двата жълтъка. Бърка се със лъжицата докато се получи еднородна смес. Бешамелът се използва за поливане на задушени зеленчуци и месо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.