Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Кюфтета с бял сос:


400 гр. кайма, 1 гл. лук, 1 морков, 2 яйца, 1/2 лимон, 1/2 к. кис. мляко, 2 с.л. брашно, 1 вр. магданоз, 100 гр. ориз, черен пипер, сол, олио.


Обърква се каймата с лука, ориза, черен пипер и сол на вкус.
Слага се около литър вода да заври на котлона с малко мазнина. Прибавя се ситно нарязан морков.
Когато започне да ври бульона, се пускат оформените кюфтета, оваляни в брашно.
Прави се застройка от половин лимон, брашното, яйцата и киселото мляко. Постепенно се прибавя към ястието и се бърка докато се сгъсти. Когато се сервира кюфтетата се поръсват със ситно нарязан магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.