Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Манастирски гювеч с месо:


1 кг свинско, телешко или агнешко месо, 2-3 глави (150 г) кромид лук3 ч.ч. (500 г) пресни гъби,
2-3 бр. (150 г) червени домати, 3-4 бр. (150 г) чушки, 3/4 ч.ч. (150 мл) мазнина, 1/2 ч.ч. (100 г) ориз,
1 ч.л. (5 г) червен пипер, 1/2 ч.ч. (100 мл) вино, 1 връзка магданоз, сол, черен пипер.

Месото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2-3 с.л. от мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червеният пипер. Връща се месото, посолява се, залива се с гореща вода и виното и се оставя да заври. Тогава се прибавят гъбите, а след десетина минути - чушките, нарязани на ивички. Като омекнат месото и гъбите, се прибавят останалата мазнина и изчистеният и измит ориз. Ястието се прехвърля в гювеч и се пече. Десетина минути преди изваждането му от фурната се прибавят останалите домати, нарязани на едро. Готовият гювеч се поръсва със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.