Добре дошли Приятели!
Лазаня Болонезе:
50-60 г. бекон, 1 глава лук, резен целина, 1 морков, 50 г. масло,
300 г. смляно телешко месо, 150 г смляно свинско месо,
150 г наденица (по възможност пикантна), 1 зрънце карамфил, щипка канела, 1 ч.л. черен пипер, 800 г домати от консерва или обелени пресни,
1 ч.ч. прясно мляко, щипка морска сол, 100 г сирене Пармезан, кори за лазаня.
300 г. смляно телешко месо, 150 г смляно свинско месо,
150 г наденица (по възможност пикантна), 1 зрънце карамфил, щипка канела, 1 ч.л. черен пипер, 800 г домати от консерва или обелени пресни,
1 ч.ч. прясно мляко, щипка морска сол, 100 г сирене Пармезан, кори за лазаня.
Сос Бешамел:
2 ч.ч. мляко, 1/4 ч.ч. масло, 1/4 ч.ч. брашно, морска сол.
Нарязаните бекон, кервиз, лук и морков се запържват с маслото на умерен огън докато лукът придобие леко златист цвят. Добавят се свинското, телешкото и ситно нарязаната наденица и котлонът се засилва. Готви се докато месото стане кафяво. Подправя се със счукания карамфил, канелата и черния пипер. Добавят се нарязаните домати и сместа се оставя да заври, след това котлонът се намалява до умерен огън. Оставя се да се задуши за 15 минути. Добавят се млякото и морската сол. Сместа се оставя на слаб огън да къкри за 2 часа и половина, като се разбърква поне на 20 минути.
За приготвяне на соса млякото се загрява докато почти започне да ври. В отделен съд се разтапя маслото с брашното на слаб огън, като се разбърква енергично с лъжица за 1 минута и се снема от огъня. Бавно се добавя половината от горещото мляко в брашнената смес при постоянно разбъркване. Връща се на огъня и се оставя на слаб огън докато сосът започне да се сгъстява. Бавно се добавя останалото мляко, отново при постоянно разбъркване. Разбърква се докато сосът заври. Подправя се с малко морска сол и разбъркването продължава докато се получи гъст сос. Ако се образуват бучици се разбиват с лъжицата.
Намазва се със зехтин правоъгълна тава (33х23 см) – съдът не трябва да е алуминиев. На дъното се слага ред от приготвените според указанията на опаковката кори за лазаня. Изсипва се 1/3 от месната смес, а върху нея 1/3 от сосът. Поръсва се с настърган Пармезан. Това се повтаря още два пъти, а най-отгоре се завършва с ред кори, които се поръсват с настърган Пармезан. Лазанята се пече в предварително загрята до 190 С фурна за 20-30 минути, докато стане леко кафява. Изважда се от фурната и се оставя за 5-10 минути да се охлади преди сервиране.
За приготвяне на соса млякото се загрява докато почти започне да ври. В отделен съд се разтапя маслото с брашното на слаб огън, като се разбърква енергично с лъжица за 1 минута и се снема от огъня. Бавно се добавя половината от горещото мляко в брашнената смес при постоянно разбъркване. Връща се на огъня и се оставя на слаб огън докато сосът започне да се сгъстява. Бавно се добавя останалото мляко, отново при постоянно разбъркване. Разбърква се докато сосът заври. Подправя се с малко морска сол и разбъркването продължава докато се получи гъст сос. Ако се образуват бучици се разбиват с лъжицата.
Намазва се със зехтин правоъгълна тава (33х23 см) – съдът не трябва да е алуминиев. На дъното се слага ред от приготвените според указанията на опаковката кори за лазаня. Изсипва се 1/3 от месната смес, а върху нея 1/3 от сосът. Поръсва се с настърган Пармезан. Това се повтаря още два пъти, а най-отгоре се завършва с ред кори, които се поръсват с настърган Пармезан. Лазанята се пече в предварително загрята до 190 С фурна за 20-30 минути, докато стане леко кафява. Изважда се от фурната и се оставя за 5-10 минути да се охлади преди сервиране.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар