Добре дошли Приятели!
Великденски козунак:
1 кг. брашно, 40 г. мая, 8 яйца, 300 мл. прясно мляко, 300 г. захар,
щипка сол, 150-200 г. масло, настъргана кора на 1 лимон, 2 праха ванилия,
1/3 ч.ч. стафиди, 1 бр. жълтък, 50 г. бадеми, захар за поръсване.
щипка сол, 150-200 г. масло, настъргана кора на 1 лимон, 2 праха ванилия,
1/3 ч.ч. стафиди, 1 бр. жълтък, 50 г. бадеми, захар за поръсване.
Млякото се загрява и с 2-3 с.л. от него се разбъркват маята, 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Сместа се покрива с кърпа и се оставя да шупне. Брашното се пресява два пъти в предварително затоплен съд - по този начин ще влезе повече въздух в него. Брашното се слага в голяма купа, в средата се прави кладенче и се прибавят шупналата мая, леко разбитите яйца, захарта, лимоновата кора, ванилията, малко сол и 100 г разтопено масло. Омесва се гладко тесто, като при месенето ръцете се потапят постоянно в мазнина. Когато в тестото се получават мехурчета, се оставя в намазана с масло купа, покрива се с кърпа и се слага на топло (28-30 С) за около 2 часа, докато увеличи двойно обема си. След това тестото отново се омесва, като се добавя и останалата част от маслото и отново се оставя да втаса при същите условия за още 2 часа.
От тестото се оформя козунака - с 2, 3 или 4 рула, които се оплитат или се използва форма за печенето. По време на оформянето се добавят стафидите и отново се оставя да втаса на топло за 30-60 минути. Накрая се намазва с разбития жълтък и се поръсва с бадеми и захар. Пече се в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 30-40 минути при температура 175-180 С.
От тестото се оформя козунака - с 2, 3 или 4 рула, които се оплитат или се използва форма за печенето. По време на оформянето се добавят стафидите и отново се оставя да втаса на топло за 30-60 минути. Накрая се намазва с разбития жълтък и се поръсва с бадеми и захар. Пече се в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 30-40 минути при температура 175-180 С.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар