Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Шопска салата:


3 домата, 2 краставица, 3 чушки, 1 глава кромид лук, 150-200 г. сирене,   1-2 люти чушки,50 мл. олио, 30 мл. оцет, 1/4 връзка магданоз, сол.


Чушките се нарязват на малки квадратчета (също така могат да се изпекат, да се обелят, да се почистят от дръжките и семето и тогава да се нарежат).
 Доматите и краставиците се нарязват на кубчета. Лукът и магданозът се нарязват на дребно. Смесват се, посоляват се и се разбъркват.
 Салатата се оформя като пирамида (купчинка), полива се с олио и оцет. Поръсва се с настъргано сирене.
 Отстрани се поставят лютивите пиперки - сурови, изчистени от дръжките и венчетата, или цели изпечени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.