Добре дошли Приятели!
Пълнен шаран в тесто:
1 бр. шаран (около 1-1.5 кг), 2 глави лук, 750 г домати, 200 г гъби, 100 мл олио,
50 г ориз, 3 с.л. стафиди, 1/2 връзка магданоз, 1 бр. лимон, черен пипер, сол.
За тестото:
500 г брашно, 2 с.л. олио, 1 ч.л. оцет, 1 бр. яйце, сол.
Шаранът се изчиства и наръсва отвън и отвътре със сол, черен пипер и лимонов сок. Приготвя се плънката, като ситно нарязаният лук се задушава в 3-4 с.л. олио и щипка сол до светложълт цвят, прибавят се и ситно нарязаните гъби. Сместа се посолява и задушава, докато остане на мазнина. Добавя се оризът, пържи се няколко минути и се залива с 5-6- с.л. топла вода. След като поеме течността, се добавят стафидите, черен пипер, магданоз и няколко резенчета лимон, изчистен от кората и семките. Приготвената плънка се поставя в коремчето на шарана и отворът се зашива. Шаранът се намазва с олио. От брашното, останалите продукти и хладка вода се замесва твърдо тесто, което се разточва на дебела кора, наръсва се обилно с олио и в нея се завива напълненият шаран. Поставя се в намазана с олио тавичка. Отгоре се намазва с останалата мазнина. Шаранът се пече в умерено загрята фурна 30-40 минути до зачервяване на кората. Изважда се, напръсква се с няколко капки вода и се покрива с кърпа. След като се охлади до стайна температура, се нарязва с остър нож на дебели филии, като внимателно се изважда конецът. Поднася се със сварени картофи, салата по избор или туршия.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар