Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Борш:


400-500 гр. средно тлъсто свинско месо, 5 средно големи картофа,
около 300 гр. прясно зеле, 1 голям морков, 1 глава червено цвекло,
1 голяма глава лук, 2 супени лъж. доматено пюре или 2-3 пресни домата,
1 пиперка, сол-около 1 суп.лъжица, лимонена киселина - 1/4кафяна лъжичка, 3-4 зърна чер .пипер, 3-4 зърна бахар, 2 дафинови листа, малко стръкче магданоз.


Сваряваме месото в 3 литра вода до пълна готовност, посоляваме бульона, изваждаме след малко месото в чиния, бульона се прецежда, към него се прибавят нарязаните на кубчета картофи. Докато се варят картофите, нарязваме зелето на тънки лентички с дължина 4-5 см. По отделно настъргваме морковите и червеното цвекло на едро ренде, нарязваме на ситно лука. Когато картофите омекнат слагаме зелето и морковите. Загряваме 2-3 лъжици олио в дълбок тиган. В загрятата мазнина пържим първо лука до златисто, после прибавяме червеното цвекло, ситно нарязан пипер и след още 5 минути пържене слагаме доматеното пюре размито в малко вода или обелени и настъргани домати, оставяме съдържимото на тиганчето да се задуши за 6-10 мин. През това време слагаме  във врящата супа нарязаното месце и подправките. Изсипваме съдържимото на тиганчето във врящата супа и я оставяме да къкри на слаб огън още 15 мин. В последните 5 мин. слагаме нарязания магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.