Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Пиле с ориз:


1 пиле, 100 г. грах (консерва), 100 г. домати, 100 г. моркови, 
1 стръкче целина, 1 гл. лук, 1 1/2 ч.ч. ориз, олио, черен пипер, сол.


Пилето се измива, нарязва на порции и се сварява заедно с нарязания на кубчета морков и целина. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олио, прибавя се изчистения и измит ориз, разбърква се и се добавят настърганите домати и изцедения грах, посолява се поръсва се с черен пипер и се разбърква. Изсипва се в тавичка добавя се пилето и 3 1/2 ч.ч. от бульона от пилето. Пече се на умерена фурна до поглъщане на бульона от ориза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.