Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Пилаф Али паша:


250 гр. кайма, 1 глава кромид  лук, 1 скилидка чесън, 3 домата,
1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. едро смлян червен пипер, 1 в.ч. брашно,
сол, магданоз, 2 в.ч. ориз, 2 с.л. краве масло, 1 с.л. олио, 3 в.ч. топла вода, 2 ч.л. сол.


Почистеният ориз се залива с хладка вода и се оставя да почине 20 мин. След това се измива обилно с вода и се задушава в сгорещеното олио. Доливат се 3-те чаши вода.Оставя се на среден огън докато оризът поеме водата и набъбне. След като пилафът стане готов се залива с разтопеното и сгорещено краве масло. Тенджерата се покрива с хавлиена кърпа и пилафът се оставя да почине 10-15 мин. Каймата се омесва със ситно накълцаните лук и чесън.Подправя се със сол,черен и червен пипер. От сместа се късат парчета,от които се оформят топчета с големина на орех. Кюфтетата се овалват в брашно и се запържват в сгорещено олио. Доматите се обелват и нарязват на кубчета, задушават се в малко мазнина. 
 При сервиране върху пилафа се слагат по няколко кюфтенца, които се заливат с доматения сос и се поръсват с накълцан магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.