Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Зелеви сърми с кавърма:


600 г. свински шол, 8 бр. малки или 4 бр. големи листа кисело зеле,
2 бр. червени чушки, 2 бр. зелени чушки, 1 глава червен лук, 150 г праз,
100 мл. бяло вино, 3 с.л. олио, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. мащерка, сол, черен пипер, магданоз за поръсване.


Месото се реже на хапки, чушките на ленти, а лука на полумесеци. Слагат се в тиган със загрято олио и се бъркат 5-6 минути. Добавя се праза, нарязан на колелца, налива се виното и всичко се задушава. Когато течността се изпари, се добавят доматеното пюре, солта и пипера и отново се бърка 2-3 минути. Огъня се намалява до умерен и се доливат 200 мл. вода. Добавя се мащерката и се оставя да ври още 10 минути. В зелевите листа се слага от кавърмата и се завиват сарми, които се подреждат със сгънатата част надолу. Налива се един пръст вода и тавичката се покрива с алуминиево фолио. Пече се около 15 минути в предварително загрята на 200 С фурна, фолиото се маха и кавърмата се запича за 3-4 минути, след което се поръсва с нарязан на ситно магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.