Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Чомлек:


телешки джолан - 4 килограма, картофи - 1 кг., кромид лук - 300 гр.,
чесън - 15 скилидки, моркови - 3-4 моркова, печурки - 500 гр., вино - 600 мл., дафинов лист - 2-3 листа, черен пипер - 20 зърна, червен пипер - 1 с.л., люти чушки  -2-3 броя, бахар - 5-6 зърна, сол на вкус.


Джоланът се измива и накисва в студена вода за 1 час. Поставя се в голям глинен съд, добавят се обелените картофи, обеления лук, гъбите, морковите, като всички продукти се слагат цели или нарязани на много едри парчета. Добавят се подправките и виното. Поставя се капакът на глинения съд и се запечатва с тесто от малко брашно и вода. Пече се във фурната 1 час на 200 градуса, а след това поне още 3 часа на бавен огън.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.