Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Баница с лапад :


1 пакет кори за баница, 300 гр. лапад или коприва, 2-3 яйца,
1 ч.ч. кисело мляко, 200 г. сирене, 1/2 ч.л. сода, 1 ч.л сол, 1/2 ч.ч. олио.


Попарете за кратко ситно нарязания лапад в леко подсолена вода, след което го отцедете добре. След това го смесете със сиренето, яйцата, киселото мляко, смесено със содата, и солта. Редете корите в намазнена тава, като между всеки две слагате по част от плънката, докато свършат. Залейте баницата с няколко лъжици мазнина (олио или масло) и я изпечете в предварително загрята умерена фурна. Поднесете я студена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.