Добре дошли Приятели!

Тръгнете по пътя на кулинарните изкушения и опитайте непознатите познати български ястия! Основни продукти в българската национална кухня са месото и зеленчуците. Българите консумират всички видове месо, както и сладководна и морска риба. Характерни продукти в българската национална кухня са бобът, лещата, оризът, киселото и прясното мляко, бялото саламурено сирене, доматите, чушките, лукът, чесънът, ябълките, сините сливи, динята, гроздето, както и някои специфични подправки. В България можете да вкусите, както сочните череши през май, така и сладките мушмули през декември, да опитате крехкото агнешко по Гергьовден и сочната свинска пържола и туршията по Коледа, домашно приготвените кисело мляко и сирене, хубавото руйно вино, събрало букет от аромати на различни сортове грозде, узряло под топлите слънчеви лъчи.

Сладко от смокини:


50 бр. узрели смокини, 1 кг. захар, 3 ч.ч. вода, 1 ч.л. лимонена киселина.


Смокините се почистват от дръжките и се потапят в сиропа, сварен от захарта и водата. Варят се на слаб огън, докато сиропът получи желаната гъстота. Отстраняват се от огъня и се оставят да престоят една нощ в съда. На другия ден отново се слагат на огъня, за да се посгъсти още сиропът. Прибавя се лимонената киселина и след 5 минути сместа се маха от огъня. След като престои 5-6 часа, за да се напои плодът, с нея се пълнят буркани, които се стерилизират за 5 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Индекс на телесната маса.